Cum sa-mi alimentez familia cit mai sanatos? Zahar sau miere, ce le dau copiilor? Cum sa-i fac pe cei mici sa manance legume? Sunt si eu in dilema, hai sa intrebam nutritionistul!
Medic nutriționist și președinte al Fundației “BiTonic”, dl Sergiu Munteanu este adesea prezent in emisiuni televizate dar si seminare/forumuri legate de nutritie in care explica pe intelesul oamenilor simpli cum organisumul gestioneaza alimentele pe care i le oferim.
Dl Sergiu Munteanu este un familist convins si are doua fete mari, iar recent a devenit si tatic de baiat. Impreuna cu sotia sa, Victoria, promoveaza un mod de viata sanatos, atat in sanul familiei cit si celor din jur. L-am rugat sa ne raspunda la cele mai frecvente intrebari pe care le primesc din partea mamicilor, iar raspunsurile mega utile le gasiti in interviul de mai jos.
Cum e Sergiu Munteanu – tatal?
Sunt un tatic iubitor, grijuliu si sincer cu copiii mei. Sunt adesea precaut in ceea ce priveste alimentatia lor.
Care ar fi 3 alimente care se gasesc obligatoriu in meniul zilnic al copiilor Dvs?
Malai si multe legume
Lactate si oua de la tara
Carne de gaina (crescute de bunicuta)
Ce alimente interziceti copiilor?
Carne procesata (salam fiert, crenvuste, safalade, mici, cirnatei) – contin foarte putina carne, dar in unele produse – deloc.
Zahar cristalin – in familia mea, noi l-am exclus si folosim miere de albini chiar si in ceai.
Fulgi de cereale glazurati si colorati etc
Sucuri de fructe din comert (foarte rar) – pentru ca au mult zahar si majoritatea sunt reconstituite din concentrat de suc.
Incurajati alimentatia (raw) vegana la copii?
La copii in perioada de crestere si dezvoltare as recomanda o alimentatie vegetariana (vegana+consumul periodic de oua, brinza si peste), deoarece corpul unui copil are nevoie de nutrienti usor asimilabili pentru crestere si dezvoltare. Dupa varsta de 18 ani, orice adult poate sa-si aleaga propriul stil de alimentatie, fie ea (raw) vegana sau vegetariana (afla diferenta dintre vegan si vegetarian aici). Acest lucru trebuie sa fie facut in mod asumat si corect, cu suportul suplimentelor alimentare vegane pentru a preveni complicatiile.
Sugerati-ne niste trucuri pentru ca sa-i motivam pe copiii nostri sa manance legume crude: morcovi, broccoli, ardei?
In cadrul Centrului “Fundatia Bitonic” aplicam cu succes urmatorul truc: adunam un grup de copii (majoritatea care nu prefera legume) care se vor duce la procurarea legumelor. Cand se intorc de la cumparaturi, copiii spala legumele, le taie si le combina dupa propriul plac, intr-o salata colorata. In tot acest proces, ei sunt ghidati de oameni maturi, care nu doar ii supravegheaza ci si le ofera informatii nutritionale despre fiecare leguma etc. In majoritatea cazurilor, copiii mananca salatele create si chiar indragesc pregatirea lor. As spune ca cel mai bun exemplu suntem totusi noi, parintii. Daca am pregati un bol cu legume ca morcovi, castraveti, ardei etc. si l-am servi in fata televizorului, si copiii nostri ar manca impreuna cu noi.
Stim cu totii ca zaharul face rau si adultilor, nu doar copiilor. Cit de des avem voie sa le dam copiilor dulciuri si care ar fi cele mai inofensive deserturi pentru ei?
ZAHARUL CRISTALIN TREBUIE OMIS COMPLET! De ce? Pentru ca se absoarbe rapid in sange si provoaca eliberari masive de insulina, iar in cantitati mari, aceasta perturba fonul hormonal (blocheaza hormonii sexuali si altii). Trebuie sa stiti ca insulina este un hormon de stres pentru organismul uman, iar in cazul concentratiei sporite ale acestui hormon – IMUNITATEA scade. Zahar in exces inseamna hrana pentru celulele canceroase, diabet zaharat de tip 2 si obezitate etc.
Chiar si Organizatia Mondiala a Sanatatii ne indeamna sa micsoram cantitatea de zahar din meniul nostru pina la 20 gr zahar cristalin, pe zi. Ca alternativa, eu recomand mierea de albini monoflora (pentru a preveni alergiile), fructe proaspete si uscate, sirop de agave. Evitati indulcitorii artificiali (aspartam, zaharina, sucraloza etc) sau fructoza.
Adultii pot consuma ciocolata neagra cu fractia masica de cacao min 70%, in care masa de cacao macinata sa ocupe primul loc din lista de ingrediente, apoi unt de cacao, zahar etc.
Bineinteles, copiii in crestere au nevoie de glucide pentru energie, insa acestea trebuie sa provina din terciuri (si nu din zahar), cereale etc care sa aiba indice glucidic mic si mediu, astfel sa elibereze energie mai lent.
In gradinitele din Republica Moldova, un copil primeste cca 200-300 gr glucide pe zi (dintre care cca 60 gr zahar cristalin). Eu consider ca aceasta cifra este foarte mare. Glucidele ar trebuie sa reprezinte cca 25-30% din aportul caloric zilnic al unui copil iar zaharul cristalin doar 5%.
Ce credeti despre deserturile raw (fara zahar si gluten)? Ar putea fi o alternativa la deserturile traditionale?
Da, deserturile raw vegane (fara zahar) sunt binevenite pentru toti, doar ca fiti atenti la cantitati – regula valabila pentru orice consum de dulce. Prajiturile raw vegane fara gluten nu permit dezvoltarea bolii celiace la copii si pot fi consumate si de persoanele cu intoleranta la gluten.

bomboane raw vegane – Reteta aici.
Trebuie un copil sa manance “tot din farfurie”?
NU! Fiecare copil (ca si orice adult) are necesitati calorice in functie de programul pe care il are. Daca este un copil activ (alearga mult, practica sporturi) – acesta va primi portii mai generoase de mancare, iar daca copilul are un stil de viata mai sedentar, farfuriile vor fi “umplute” cu grija.
Cum procedam cu copiii dispusi spre obezitate? Ii punem pe dieta sau ii trimitem la sport?
Obezitatea la copii are des legatura cu psihonutritia (atitudinea fata de mincare). Din lipsa de atentie sau chiar datorita stresului, un copil poate manca emotional. Noi, nutritionistii, numim asta foame psihologica. Un exemplu scurt ar fi: pofta de patiseria calda, pufoasa si proaspata, zahar – dor de mama, de alinarea si de grija ei s.a.) Inainte de a “lua masuri” in privinta unui copil durduliu, incercati sa depistati cauzele din care acesta mananca excesiv. Sportul ajuta la slabit doar daca este combinat cu un regim caloric adecvat.
V-ati gandit vreodata sa scrieti o carte de nutritie pentru copii?
Da, doresc dar in curand voi publica un articol medical despre stilul vegan de alimentatie la adulti si copii – aplicarea corecta a acestuia, pentru a preveni complicatiile si afectiunile recurente.
Va multumesc pentru raspunsuri si Va doresc mult succes in continuare!