Papanasi moldovenesti pufosi cu ovas

Papanasi moldovenesti pufosi cu ovas

Papanasi moldovenesti din branza cu faina de ovaz

Titlul acestei retete mi-a dat multe batai de cap: papanasi, blinii, clatite rusesti din branza, papanasi moldovenesti, branzoaice -  zeci de denumiri si cam aceeasi reteta. In familia mea, le numim "branzoaice". Asa le-a numit mamica mea si asa le zic si eu. Totusi, din anumite considerente, azi o sa le numesc papanasi moldovenesti din branza de vaci. Da, suna bine si e o denumire general acceptata pentru aceste bilute din branza, pufoase si gustoase.

Dupa cum te-am obisnuit, incerc sa imbunatatesc retetele traditionale si sa le transform in mancaruri mai nutritive si rationale. Reteta de papanasi moldovenesti din branza de vaci este potrivita pentru micul dejun si place intregii familii. Pentru ca sa te bucuri mai des de ei, iti sugerez sa ii pregatesti din branza dietetica, sa-i prajesti in ulei de cocos (fiindca are o temperatura de ardere mult mai mare 270°) si sa inlocuiesti faina de grau cu una de ovas, orez, etc.

De ce sa pregatesti papanasi din branza cu faina de ovaz?

Faina de ovaz contine mai multe fibre, iar fibrele impiedica organismul sa absoarba grasimi - deci, este mai dietetica si previne constipatia. De asemenea, comparativ cu graul, crupa de ovas scade colesterolul, reguleaza tensiunea arteriala si glicemia.

Hai sa vedem de ce ai nevoie in aceasta reteta simpla de papanasi moldovenesti din branza de vaci si faina de ovaz!

Ingrediente papanasi:

500 grame branza de vaci 9%  Lactis (alege una cit mai slaba)
3 oua
60 gr faina de ovaz / grau (cca 6 linguri fara varf)
sare dupa gust
1 lingurita praf de copt
ulei de cocos pentru prajire

Cum sa pregatesti acesti papanasi moldovenesti din branza de vaci? Simplu in doar 2 pasi:

1. Amesteca branza, ouale, sarea, faina de ovaz si praful de copt. Vei obtine o compozitie destul de densa.
Umezeste-ti mainile intr-un bol cu apa rece, si modeleaza bilute egale.
2. Incinge tigaia si unge-o cu pensula cu putin ulei de cocos. Aplatizeaza in palma bilutele din branza si prajeste-le pe ambele parti, la foc mic. Eu obisnuiesc sa le prajesc fara capac, iar cand le intorc pe a doua parte, pun capacul deasupra astfel incat praful de copt se activeaza si bilutele cresc frumos sub influenta caldurii.

Nota: In cazul in care folosesti o branza de vaci de casa, care este evident mai grasa, s-ar putea sa trebuiasca sa maresti cantitatea de faina.

 

Reteta de papanasi moldovenesti din branza de vaci reprezinta o reteta vegetariana proteica, datorita proteinelor din branza si a celor din ou. Iti sugerez sa ii servesti alaturi de un iaurt grecesc sau o smantana slaba (10-15%) pentru a beneficia de o masa non-calorica. Eu mi-am pregatit putin iaurt grecesc cu putina sare si marar verde. De asemenea, daca nu vei adauga sare, poti servi acesti papanasi cu miere sau dulceata. Cei care nu se feresc de zahar, pot adauga si 1-2 linguri de zahar in compozitia pentru papanasi - va completa perfect gustul dulceag al ovasului.

Sper ca o sa indragesti aceasta reteta, asa cum am facut-o noi. Incearca si budinca de branza de vaci, care este o alternativa rapida pentru papanasi moldovenesti, fiind coapta in cuptor. Reteta de budinca o gasesti aici.

Hai sa tinem legatura pe pagina de Facebook sau Instagram, pentru a impartasi diferite idei de mancare si stil de viata sanatos.

Distribuie:

4 Comments

  1. Dia
    noiembrie 19, 2019 / 14:06

    Exact dupa asa reteta pregătesc si eu branzoaicele, dar ador sa folosesc branza granulata. Cu ea Nu se primesc asa frumosi, dar super gustosi

    • noiembrie 19, 2019 / 18:40

      Ma bucur ca suntem pe aceeasi unda si te incurajez sa incerci si cu branza de 9% sunt foarte gustosei 🙂

  2. Oana
    decembrie 21, 2019 / 12:42

    Deci nu le mai rostogolesti in faina inainte de a le praji?

    • decembrie 21, 2019 / 12:44

      Nu este necesar, daca iti inmoi mainile in apa rece. O sa vezi 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *