Cozonac traditional cu mac

Cozonac traditional cu mac

Eu am invitat-o pe mama soacra la noi si am copt doi cozonaci generosi cu mac. Trebuie sa recunosc ca in 2 zile ne-am ispravit cu ei. O fi din cauza macului dulciu din gama Metro Chef sau din cauza ca toata familia adora prajiturile cu mac, nu stiu din care motiv anume, dar ne-am ispravit foarte rapid cu el.

Reteta de cozonac traditional cu umplutura de mac pentru Pasti sau Craciun solicita cam 3-4h de pregatire cap-coada, dar foarte mult depinde de temperatura in casa ta. E foarte important sa fie caldut sau sa folosesti cuptorul  preincalzit la 40° pentru a dospi aluatul. Insa nu grabi lucrurile si primeste placere de la proces!

Iata cum sa faci cel mai bun cozonac traditional cu umplutura de mac!

Ingrediente pentru cozonac cu mac:

Maia sau "Plamadeala":
200 ml lapte caldut (NU fierbinte caci n-o sa creasca)
2 linguri zahar (40 gr)
1 cub drojdie (50 gr)

Aluat:
350-400 gr zahar
3 oua mari
1 lingura esenta de vanilie
50 ml ulei de floarea soarelui
10 gr sare
2 pachetele de praf de copt sau bicarbonat stins cu otet (20 gr)
400 ml lapte gras (ideal de casa)
1,2 kg faina alba
zestul unei portocale

1 galbenus de ou

Umplutura pentru cozonac cu mac:
500 gr mac
200 gr zahar
250 ml apa sau lapte fierbinte

Pregatire:

Inainte de toate ne vom ocupa de mac ca sa reuseasca sa se hidrateze suficient. Spalam macul cu apa si il punem la umflat in apa sau lapte fierbinte.

1. Pregatim maia pentru cozonac cu mac sau "plamadeala" cum ii zice mama-soacra. Amestecam intr-un bol laptele, zaharul, si drojdia si punem la loc caldut pentru vreo 20 min ca sa dospeasca.  Eu obisnuiesc sa pun maiaua la cuptorul incalzit la cca 40°.

2. Intr-un vas mare si putin adanc sau lighean, cum ii zic la nord, batem  ouale cu zaharul (noi am folosit blenderul la aceasta etapa). Adaugam esenta de vanilie, uleiul, sarea si laptele.

3. Peste acest amestec, adaugam maiaua bine crescuta si amestecam. Dupa asta, incorporam faina cate putin, in timp ce framantam. Vom framanta cca 10 minute pana cand vom obtine o bila.

4. Presuram putina faina pe masa si mai framantam aluatul inca vreo 5 minute. Cu cat mai mult vom framanta, cu atat aluatul va deveni mai elastic, iar cozonacul va fi mai pufos.

5. Lasam aluatul sa dospeasca pana se dubleaza in volum. Dupa ce s-a ridicat, mai framantam cca 15 min pe masa presurata cu faina si mai lasam sa dospeasca inca o data.

6. Intre timp, pregatim umplutura cu mac pentru cozonac. Strecuram macul si adaugam zaharul peste el. Aadaugam cateva linguri de apa sau lapte si mixam. La acest pas putem folosi blenderul. Zdrobim foarte bine macul si mixam pana cand vom obtine o umplutura cremoasa si dulcie.

7. Ia bila de aluat dospit, framanta usor si imparte aluatul in 2 bucati egale. Formeaza o turta dreptunghiulara, unge cu umplutura si ruleaza pana obtii un cozonac grasulean. Aseaza-l in tava tapetata cu hartie de copt sau intr-o forma speciala lunga. Procedeaza la  fel si cu cealalta bila de aluat. Unge cozonacii cu galbenus de ou inainte de a-i trimite la cuptor.

Important: nu lasa cozonacul sa dospeasca prea mult, fiindca se pot forma goluri de aer in cozonac sau acesta se poate lasa dupa ce il vei scoate din cuptor. In tava, cozonacul va dospi pana depaseste maximum 2 cm peretii tavei.

8. Coace cozonacul la cuptorul preincalzit la 200° pe pozitia de mijloc a cuptorului pana se rumenesc frumos - cca 35 minute in functie de marimea cozonacului modelat.

Sper sa pregatesti aceasta reteta gustoasa care iti va face sarbatorile si zilele mai aromate.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *