Reteta de gem / dulceata de capsuni fara zahar este versiunea sanatoasa a dulcetii clasice pe care in ultimii ani toti o evitam anume din cauza adaosului de zahar 1:1 in majoritatea retetelor. Indiferent daca alegi sa faci gem sau dulceata de capsuni, pregateste dupa aceeasi metoda si nu vei da gres. Dulceata de capsuni fara zahar nu este atat de dulce, dar cu siguranta este mult mai sanatoasa. Secretul este in folosirea sucului de mere care contine pectina si va ajuta atat la conservarea cit si la gelifierea capsunilor.
N-o sa te mint, spunandu-ti ca varianta de gem de capsuni fara zahar contine vitamine, majoritatea vitaminelor se distrug la temperatura inalta, dar cu siguranta mai raman careva minerale in ea. Faptul ca nu contine zahar o face potrivita pentru orice dieta, copii sau pentru diabetici.
Cum este si ce gust are acest gem de capsuni fara zahar cu suc de mere?
Are gust dulce – acrisor, cu aroma subtila de mar
Consistenta gelifiata
Culoare intensa
Dietetica
Potrivita pentru copii / diabetici
Ideala pentru tartine si clatite
Accesibila
Parfumata
Pentru a pregati cca 4 borcanase (370 gr) de dulceata / gem de capsuni fara zahar pe baza de suc de mere urmeaza ingredientele si pasii de mai jos. Principiul de baza in pregatirea unui gem/dulceata de capsuni fara zahar pe baza de suc de mere este sa folosesti 300 ml de suc de mere pentru fiecare 500 gr de fruct. Teoretic, poti proceda la fel cu zmeura, cirese si alte fructe.
Ingrediente:
3 kg capsuni foarte bine coapte
1,8 l suc de mere (am folosit Naturalis)
Pregatire:
1. Spala capsunile si curata-le de codite. Indeparteaza varfurile verzi daca acestea predomina. In functie de preferinta fiecaruia, lasa capsunile intregi sau taie-le in jumatati, cum am facut eu de exemplu. In cazul in care vrei sa faci gem de capsuni fara zahar pe baza de suc de mere, atunci mixeaza capsunile pina obtii o masa omogena.
2. Toarna sucul de mere in cratita in care vei fierbe dulceata. Adu-l in clocot si lasa-l sa fiarba la foc mic spre mediu – pina scade in jumatate. Atunci cand a scazut, adauga fructele si amesteca continuu, indepartand spuma care se ridica deasupra. Imi amintesc ca mama mea ma delega mereu sa “spumuiesc” dulceturile ca sa nu le sara capacul. Concluzia: trebuie de scos bine spuma.
3. Fierbe gemul/dulceata cca 30 min la foc mic, fara capac si amestecand periodic.
Pentru ca mi-am dorit o dulceata de capsuni bine gelifiata am fiert dulceata de 3 ori cite 30 min, cu interval de racire. Adica fierbi 30 min, o lasi sa se raceasca, iar fierbi si apoi racesti. Asa facea mamica mea pentru a pastra fructele tari. Cu cat mai vascos iti doresti sa fie gemul, cu atat mai mult trebuie sa-l fierbi.
4. Sterilizeaza borcanele (eu le spal cu bicarbonat si le las la uscat cu gura in jos) si capacele in apa fierbinte. Ulterior, toarna dulceata fierbinte pina la “gura” borcanului si inchide capacul. Apoi, aranjeaza-le cu gura in jos, intr-o patura groasa. Eu am folosit capace twist off si borcane de dimensiuni micute.
Nota: Pentru ca mi-am dorit o experienta dubla, am pregatit si gem si dulceata de capsuni fara zahar pe baza de suc de mere in acelasi timp. De aceea pot spune ca pasii sunt identic aplicabili pentru ambele tipuri de dulceata.
Cam asa am pregatit acest gem / dulceata de capsuni, care ne va bucura la iarna pus pe painica cu unt, clatite, in checuri sau prajituri.
Incearca si reteta de tarta cu ricotta si capsuni, o gasesti aici.
Sper sa iti placa reteta, iar daca doresti sa tinem legatura – aboneaza-te la pagina mea de Facebook sau Instagram, unde impartasesc diferite idei de mancare si stil de viata sanatos.