Blinii din dovlecei

Blinii din dovlecei

Blinii din dovlecei

Sezonul dovleceilor este in toi asa ca ar fi pacat sa nu profiti de ei acum cit sunt proaspeti si accesibili. Iti dau o reteta simpla de blinii din aceste fructe (da, din punct de vedere stiintific, dovlecelul e considerat un fruct) care sunt gatite pe post de legume. Deci, daca e fruct, teoretic, il putem consuma si crud, nu-i asa?

Dovlecelul este compus cca 95% din apa, astfel toate vitaminele si mineralele se contin in coarja si pulpa acestuia. Consumand doar 300 gr de dovlecei pe zi, iti asiguri doza dubla de vitamina A si B9. Dovlecelul este bogat in minerale precum magneziu, fosfor si potasiu. Este ideal in curele de slabit, pentru ca este non-caloric si contine fibre. Ca sa profiti la maximum de beneficiile terapeutice ale dovlecelului, consuma-l crud. Il poti introduce treptat in salatele proaspete de legume, doza zilnica recomandata ar fi macar 200 gr. Daca ai o digestie sensibila, poti evita consumul de dovlecel crud intrucat poate provoca balonari si disconfort abdominal.

Ingrediente:
1 kg dovlecei (am folosit zuchini)
1 morcov mare
6 oua
60 gr faina de grau sau 80 gr faina amarant
4 catei usturoi
sare si piper dupa gust
citeva fire de ceapa verde (optional)

Pregatire:
1. Rade dovleceii si morcovii prin razatoarea cea mai marunta. (Eu am folosit o razatoare electrica) Amesteca-i cu putina sare si lasa-i sa piarda sucul timp de 1h. La final vei obtine cca 500 grame dovlecei rasi.
2. Intre timp, separa albusurile de galbenusuri. Mixeaza albusurile cu putina sare, pina fac spuma.
3. Piseaza usturoiul si toaca ceapa verde.
4. Amesteca dovlecelul si morcovul ras cu galbenusurile, usturoiul, ceapa si faina. Incorporeaza cu grija albusurile. Potriveste de sare si piper.
5. Incinge o tigaie antiaderenta, unge-o cu putin ulei si prajeste blinelele la foc mic, pe ambele parti pina se rumenesc frumos.
6. Aseaza blinelele pe farfuria tapetata cu servetele de hartie, astfel se va absorbi surplusul de ulei.

Nota: Eu am pregatit aceste blinele, atat cu faina de grau cit si cu faina de amarant si au iesit super delicioase. Alte dati, am adaugat si putin praf de copt pentru a le face mai pufoase. Bliniile din imagine sunt pregatite exact dupa reteta indicata. Teoretic, ai putea sa pui toata compozitia intr-o tava de copt si sa o coci ca pe o budinca clasica, insa eu nu am incercat anume cu aceste proportii. Reteta este versatila asa ca poti adauga si un pic de branza de oi sau cascaval ras in ele, eu insa am optat pentru o combinatie mai simpla.

Iti sugerez sa mananci aceste blinele de dovlecei cu un sos de iaurt/smantana, usturoi si marar. Vei avea o cina destul de sanatoasa si proteica.

Serveste cu placere!

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *