Sunca frageda de vitel

Sunca frageda de vitel

Sunca frageda de vitel

Sunca de vitel este o mancare pe care o pregatesc saptamanal pentru familia mea pentru ca este gustoasa si satioasa. O mancam cu garnitura de cartofi si salata, o punem pe tartine, sendvisuri etc.

Trebuie sa stii: carnea de vita este o sursa excelenta de fier (in forma usor asimilabila) si de proteine complete, iar daca o asociezi corect (de ex: sunca de vitel alaturi de legume si ceva carbohidrati, vezi poza), vei beneficia de o masa echilibrata. Nutritionistii recomanda consumul carnii de vita alaturi de o salata/sos de rosii  pentru o mai buna asimilare a fierului.

Astazi, vreau sa-ti marturisesc trucurile mele de pregatire, pe care le-am invatat de-a lungul timpului, incercand diferite combinatii de marinade pentru sunca.

Nu exista "cea mai gustoasa reteta de marinada pentru sunca" deoarece un singur condiment poate schimba complet gustul si fiecare din noi are preferinte proprii, DAR daca vei aplica sfaturile de mai jos, cu siguranta o sa fragezesti la maximum bucata de carne.

Deci, iata care sunt principiile de care ma conduc atunci cand pregatesc sunca frageda de vitel:

Tipul de carne: Daca ai ales bucata de carne perfecta atunci sunca e pe jumatate REUSITA. Eu optez intotdeauna pentru muschiulet moale, din zona spatelui sau sold etc. Cu cit mai multe firicele albe de grasime are carnea, cu atat mai moale va fi sunca. Alege-o dupa preferinta.

Foloseste unul sau mai multe ingrediente acide:  otet balsamic, suc de lamaie, vin, sos de rosii, apa minerala, sos de soia, suc de ceapa, chefir, bere, usturoi, mustar etc. (unele gospodine sustin ca si bicarbonatul de sodiu fragezeste bine) etc.

Durata de marinare: cu cit e mai groasa bucata de carne, cu atat mai mult timp necesita pentru marinare - de la citeva ore, la 1-3 zile.

Inainte de coacere: scoate carnea din frigider si las-o la temperatura camerei sa se "incalzeasca".

Temperatura de coacere: eu o coc la 180 grade.

Timpul de coacere difera in functie de cum o vrei: "rare" (rosie), "medium rare" (cu centrul roz si ferm), "medium rare" (carnea e rozalie si putin suculenta) sau well done (carnea e cenusie si bine gatita).

Cand e gata? Atunci cand sunca incepe sa elimine bule de suc pe suprafata crustei, este "rare". De aici incolo, tu decizi cit o coci.

Las-o sa se odihneasca cca 5-10 minute (in functie de marimea bucatii)! Dupa ce ai scos sunca de vitel, las-o in tava ca sa se "linisteasca" toate sucurile si sa nu curga din ea, in momentul in care o feliezi. Nu acoperi sunca cu folie de aluminiu/hartie intrucit procesul de gatire va continua.

Acum ca ai aflat toate "secretele", hai sa-ti arat cum am pregatit eu sunca frageda de vitel! Iti sugerez sa nu te tii 100% de cantitati intrucit, rar vei nimeri o bucata frumusica de carnita care sa cantareasca exact ca a mea. Personal, niciodata nu am gatit sunca de vitel identica cu alte dati. Te incurajez condimentezi  generos sunca pentru ca toate mirodeniile vor ramane pe crusta, iar in interior vor patrunde doar aromele.

Ingrediente sunca:

800 gr carne de vitel
3 linguri ulei de masline
sare grunjoasa de mare
piper negru macinat
2 linguri otet balsamic
1 lingurita boia de ardei dulce
1 lingurita de mustar Dijon cu varf
1/2 lingurita coriandru
1/2 lingurita pudra de chili (optional)

Pregatire sunca:
1. Spala carnita de vitel, absoarbe apa cu ajutorul unor servetele de hartie.
2. Condimenteaz-o din plin cu sare grunjoasa si piper.
3. Intr-un bol, amesteca uleiul, mustarul si condimentele. "Scalda" muschiuletul in acest amestec si pune-l intr-o caserola de sticla/plastic (ca sa nu se oxideze acidul in reactie cu metalul) si da-l la frigider pentru 1-2 zile. Ideal ar fi sa il intorci pe toate partile, ocazional.
4. Dupa marinare, aseaza carnita pe o tava*, tapetata cu hartie de copt si trimite-o la cuptorul pre-incalzit la 180 grade.**
5. Cand carnita este aproape gata (vezi in sfaturile de mai sus), porneste regimul grill pentru citeva minute asa incat sunca sa se rumeneasca frumos.
6. Scoate sunca din cuptor si las-o in tava sa se odihneasca citeva minute (nu mai mult caci se raceste) si feliaz-o dupa plac, pentru toti membrii familiei tale.

Nota:*Nu obisnuiesc sa acoper sunca cu hartie de copt pentru ca se "inabusa" in propriul suc si obtin cu totul alta textura a carnii.
**Noi preferam sunca sa fie "medium rare" si o coc cca 40 min-1,1h,  in functie de marimea bucatii de carne.

Carnea de vitel (concurand cu cea de pui) este una din carnurile pe care o vei gasi cel mai des in frigiderul meu. Extrem de rar cumpar steak de porc si asta o fac doar pentru sotul meu pofticios. Daca iti plac retetele cu carne, iti recomand si salata de pui si ardei gras, reteta aici.

Sper sa iti fie utile aceste sfaturi si de azi inainte sa gatesti sunca de vitel mai des.

Serveste cu placere!

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *