Sarbatorile de iarna au un farmec aparte daca le abordam mai mult spiritual decit culinar. Din pacate, prea multi din noi obisnuim sa ne gandim doar la ce vom pune pe masa de Craciun, Revelion, a doua zi de anul nou etc. Cu alte cuvinte, mancarea devine “vedeta” tuturor vizitelor intre prieteni si rude, iar majoritatea facem o obsesie din meniurile cit mai imbelsugate de sarbatoare, ca de ma rog, “doar o data-i Craciunul, Revelionul”.
Iti ofer citeva sfaturi de care eu ma conduc atunci cand pregatesc o masa de sarbatoare. Pina la urma, mancam ceea ce pregatim, asa ca hai sa gatim “cu cap”, a se citi “rational”. Sunt deacord cu tine, mancarea e una din cele mai mari satisfactii, dar nu uita ca o conversatie cu cei dragi la lumina lumanarilor si timpul petrecut in sanul familiei sunt mai importante decit orele infinite de gatit in bucatarie.
Sa stii ca uneori, un pahar de sampanie si un desert potrivit, pot insemna pentru cei apropiati mai mult decit o masa incarcata cu de toate si TU obosita in capul ei.
Deci, cum pregatim o masa de sarbatoare astfel incat musafirii sa se simta alintati, iar gazdele sa nu se oboseasca prea mult. In general, este posibil asa ceva? Sa vedem 🙂
1. Nu manca sau mai bine zis “nu pregati” zeci de feluri de mancare de sarbatoare. Nici tu si nici oaspetii tai nu s-au pricopsit cu un stomac mai mare peste noapte, asa incat sa existe dubii ca-l vom putea umple. Cit poate sa manance un om? O felie de carne, o portie de salata, 2 linguri de Olivier si 3 sarmale… mai incape si desert? Pentru masa de sarbatoare, nu gati mancaruri grase ca: porc, sarmale cu multa grasime si fripturi cu smantana/unt etc. Invitatii tai vor aprecia faptul ca ai grija de sanatatea, dar si silueta lor.
2. Pregateste-ti meniul si lista de cumparaturi din timp. Nu uita de servetele tematice si elemente de decor. Daca ai posibilitate, aranjeaza masa cu toate tacamurile si paharele necesare cu o zi inainte. S-ar putea ca in ziua respectiva sa nu mai dispui de timpul necesar pentru a te ocupa de acest aspect. Decoreaza masa de sarbatoare cu lumanari, compozitii tematice, conuri de brad etc. si fa din aceasta seara nu doar un motiv de a manca ci chiar o sarbatoare pentru suflet.
3. La masa, serveste-ti musafirii mai intai cu aperitivele din legume pregatite de tine. Atat tu cit si cei dragi, isi vor umple stomacul fara prea multe calorii, iar produsele consistente vor gasi mai putin spatiu disponibil in stomacel. In acest mod, toata lumea se va simti lejer si satula, deopotriva. Ca doar nu-ti doresti sa le oferi Mezim dupa mancare.
4. Pregateste salate din legume proaspete sau legume coapte, asezonate cu otet balsamic si suc de lamaie. Aceste mancaruri coloreaza masa de sarbatoare si ofera un plus prospetime.
5. Tine minte: salatele cu cartofi, oua, maioneza etc reprezinta mai degraba un fel de mancare principal decit o “salata”. Din acest motiv, pregateste doar un tip de salata cu maioneza (daca in general o folosesti), iar aceasta poate fi oricare iti place: Mimoza, Suba, Olivier etc.
6. Pentru felul principal al mesei, opteaza pentru carnuri slabe ca: pui, curcan, peste, iepure, rata. Coace carnea intreaga (dupa caz) si prezint-o musafirilor. Apoi, imbraca niste manusi speciale pe maini si dezoseaza carnea, servind-o fiecarui oaspete in farfurie.
7. Invitatii tai mananca aproape zilnic hrisca, pireu de cartofi sau orez, deaceea evita banalitatile si experimenteaza cu garnituri deosebite ca: orez negru, cous-cous, quinoa, pireu de conopida, morcovi copti etc. Cei dragi vor aprecia ingeniozitatea ta.
8. Ce fel de sarbatoare fara desert? Pregateste o singura vedeta-dulce: un tort, chec sau cozonac care iti place foarte tare si sa-l mananci cu pofta. Ar fi bine sa intelegi ca fructele, clatitele cu branza dulce, baba neagra, biscuitii, ciocolatele – toate sunt deserturi insa mai exista si alte ocazii la care le poti consuma. Nu e cazul sa le combini pe toate intr-o seara.
9. Mananca si savureaza cu pofta tot ce ai pregatit.
10. Utimul punct dar nu cel mai putin important: Aranjeaza-te! Cu 1h inainte sa vina oaspetii, opreste aragazul si aseaza-te in fata oglinzii. Imbraca o haina curata si machiaza-te. Oricata mancare gustoasa ai gati, nici o cumatra n-o sa-ti ierte pata de pe bluza. Trust me! Ar fi bine sa mirosi a parfum si nu a mancare atunci cand iti vei intalni oaspetii: gospodina incununeaza masa si nu invers. Hai sa fim GOSPO-DIVE!
Pe final de articol, iti dau citeva idei de retete deosebite de sarbatori de pe www.bobulverde.eu:
Aperitive de Craciun sau Revelion
Curmale cu branza Roquefort si prosciutto sau Rulada de spanac cu crema de branza
Salate
Salata cu avocado si creveti sau Salata cu avocado, ou si iaurt grecesc
Fel de mancare principal
Somon copt la cuptor in crusta de zahar caramelizat sau Curcan intreg la cuptor (reteta apare pina la Revelion)
Garnitura sanatoasa
Taitei de orez, quinoa, cartofi dulci copti, legume la gratar sau legume coapte in cuptor (ardei, dovlecei, vinete, sparanghel, etc)
Desert
Fructe, Carrot cake sau Rulouri cu scortisoara sau Chec cu visini
Sper ca ti-am dat macar citeva idei pentru masa de sarbatoare si o sa pregatesti bucate gustoase, dupa care nu te vei simti vinovata ca le-ai mancat. Nu uita ca sarbatorile nu inseamna doar mancare, ci si timpul tau oferit celor dragi.
Te invit sa ma urmaresti pe pagina de Facebook sau Instagram, pentru mai multe retete si informatii utile.
Sarbatori fericite!