Primavara imi aduce nu doar soare in suflet ci si dorinta de amenajare a gradinii si terasei de vara. Anul acesta mi-am propus sa plantez ierburi aromatice atat in ghiveci si in gradina, chiar sunt curioasa unde vor rodi mai bine. Am mers fuguta la Metro si m-am aprovizionat cu seminte, pamant (substrat) si ghiveci pentru plante aromatice si am pornit la treaba. Cu toate ca eram foarte entuziasmata de diversitatea semintelor, am ales doar seminte de busuioc, patrunjel si cateva tipuri de salata/rucola. Daca se vor prinde, cred ca va fi mai mult decat suficient pentru mica noastra familie. Un mare avantaj al plantarii de ierburi aromatice in ghiveci e ca poti controla temperatura si conditiile de crestere, pe cand in gradina risti ca semintele sa inghete din cauza gerului sau sa fie mancate de insecte etc.
Ce inseamna plante aromatice:
Acestea sunt niste ierburi aromatice care se cultiva in ghiveci, gradini sau plantatii pentru calitatile lor de “parfumare” a mancarii. Ele se folosesc in forma proaspata cat si uscata.
Iata o mica lista de plante aromatice:
Printre cele mai populare se numara busuiocul, patrunjelul, tarhon, cimbru, salvie, oregano etc.
Pentru a planta ierburi aromatice ai nevoie de cateva lucruri esentiale: pamant bun fertilizat, ghiveci cu scurgere si seminte. Conteaza foarte mult sa uzi planta corespunzator si sa-i oferi un coltisor cu lumina abundenta, dar unde nu cad razele soarelui direct. Eu m-am aprovizionat cu toate necesare de la Metro, vezi catalogul de ustensile si produse pentru gradina aici. Acolo vei gasi si o gama variata de seminte si vase pentru rasad, fertilizanti si alte instrumente pentru gradina.
Iata niste sfaturi pentru a creste cu succes diferite plante aromatice:
Busuioc
1. Alege un pamant aerat, bogat in nutrienti si moale. Umezeste solul cu o zi inainte.
2. Se recomanda sa amesteci solul cu putin nisip, deoarece semintele de busuioc germineaza in lumina
3. Presoara semintele pe suprafata pamantului. Lasa o distanta de cativa cm intre seminte.
4. Pulverizeaza putina apa, apoi presoara 2-3 mm de pamant deasupra semintelor. Primile plante ar trebui sa apara dupa cca o saptamana.
5. Atunci cand apar vlastarii, rareste plantele si lasa doar firele mai puternice.
6. Busuiocul adora apa, asa ca ar fi bine sa-l udati zilnic cate putin. In faza de germinare, se recomanda umezirea prin pulverizare. E bine ca pamantul si ghiveciul sa permita drenajul, ca sa nu inunzi planta.
7. Cand planta a crescut, rupeti florile pentru ca aceasta sa dea cat mai multe frunze noi.
Impreuna cu fiica mea, Ana, am plantat seminte de busuioc in ghiveci. Speram sa avem roade bogate, mai ales ca am si cantat in procesul lucru. 🙂 Ne-am propus sa plantam si alte seminte in gradina, cand se va mai incalzi mai bine.
In gradina, busuiocul se planteaza de la finalul lunii martie pana la sfarsitul lunii aprilie. Important este sa nu inghete semintele.
Patrunjelul
1. Patrunjelul se poate cultiva de la sfarsitul lunii februarie pana la mijlocul lui aprilie.
2. Asigura-te ca ai un loc semi-caldut in casa sau ca afara s-a mai incalzit. Semintele de patrunjel germineaza la temperaturi de 5-20°.
3. Alege un ghiveci lung si adanc sau sapa un canal de cca 5-8 cm adancime. Daca folosesti un ghiveci, aseaza un strat de pietris la fundul acestuia.
4. Acopera fundul ghiveciului cu pana la 5-8 cm pamant. Presoara semintele de patrunjel la distanta intre ele. Apoi, presoara un strat fin de 1,5-2 cm pamant peste ele.
5. Patrunjelul germineaza lent, de la 2-3 saptamani. Incearca sa hidratezi semintele inainte de plantare, asa va asigura apa suficienta pentru incoltire.
6. In toata perioada de la plantare pana la aparitia firelor, e bine sa pulverizezi zilnic pamantul si sa tii ghiveciul la lumina.
7. Primele frunzulite de patrunjel pot aparea la 30 zile dupa plantare. Recolta va creste treptat.
Cultiva ierburi aromatice fiindca sunt extrem de benefice pentru sanatate. Ele iti vor servi drept decor util si aromat in casa sau o sursa de nutrienti direct din gradina. Foarte multe ierburi aromatice sunt folosite ca si condimente si au proprietati antioxidante surprinzatoare. Afla care condimentele se afla in topul celor mai puternice aici.
Viziteaza paginile mele de Facebook sau Instagram, pentru mai multe idei si sfaturi utile de gatit sanatos.