Tocanita de linte

Tocanita de linte

Tocanita de linte

Incet, incet ne despartim de vara. Nu-mi pare rau, deoarece am profitat la maximum de darurile si culorile ei. Odata cu prima zi de toamna din calendar, mintea mea parca se re-programeaza la mancaruri tomnatice din ardei, vinete, prune si dovleac. Tocanita de linte e pentru mine o mancare de trecere de la frunzele verzi la legumele gatite, in culori caramizii si aurii.

Sper ca si tu te-ai umplut de vitamine pe parcursul verii iar acum te indemn sa tii pasul cu mine in bucatarie, pentru ca sa avem o toamna gustoasa. Sa incepem cu tocanita de linte!

Aceasta tocanita abunda in vitamine si minerale datorita radacinoaselor: morcovi, radacini de patrunjel, telina etc. Lintea vine cu proteinele si fibrele ei mega importante pentru musculatura si respectiv, pentru colon.

Tocanita de linte poate fi servita drept mancare de baza, alaturi de o felie de paine Ciabatta sau poate fi asociata cu orez, pireu de cartofi etc.

Ingrediente:
250 gr linte
100 gr morcov (1 morcov mediu)
o ceapa mica
40 gr radacina de telina
40 gr radacina de patrunjel
1-2 catei de usturoi
700 ml sos de rosii
sare si piper
1 lingurita boia de ardei dulce
1/4 lingurita pudra chili
2-3 linguri de ulei de masline
cca 600 ml apa
o mana miez de nuci maruntite
60 ml lapte de cocos (optional)

Pregatire tocanita:
1. Daca nu ai sos de rosii special pregatit, incepe prin blansarea (oparirea) a 3-4 rosii mari. Ulterior, curata-le de coarja si fruleaza-le la blender.
2. Taie marut legumele: ceapa, telina, patrunjelul si usturoiul. Rade morcovul prin razatoarea mica.
3. Clateste lintea in cateva ape pentru ca sa obtii o tocanita limpede.
4. Incinge uleiul intr-o tigaie incapatoare si caleste ceapa, morcovul. Ulterior, adauga sosul de rosii si adu la fierbere. Adauga radacinile de telina, patrunjelul si usturoiul. Daca este necesar, adauga cca 200 ml apa. Apoi, redu focul la mediu spre mic si lasa sa fiarba cca 2-3 min, ca sa lase aromele.
5. Adauga lintea si amesteca bine. Toarna restul de apa. Fierbe tocanita la foc mic, sub capac, cca 25 min. La final, condimenteaza cu boia de ardei dulce si picant, sare si piper dupa plac.
6. Toarna laptele de cocos si mai fierbe cca 5 min. *
7. Decoreaza cu miez de nuci sau patrunjel tocat fin! Tocanita e gata!

Nota: *Nu cred ca smantana ar functiona in loc de lapte de cocos, plus ca boboasele nu se combina cu lactate. Laptele de cocos confera cremozitate tocanitei insa daca nu il ai, mai bine renunta la el decit sa-l substitui cu lactate.

Aceasta tocanita de linte este foarte versatila deoarece poti sa o combini si cu branza de soia sau chiar canita de pui daca esti carnivor insa eu am lasat-o asa simpla si sanatoasa, pentru ca boboasele se combina cel mai corect cu legume si cereale. De asemenea, poti varia cu cantitatile de legume folosite. Nu iti recomand sa adaugi in aceasta tocanita dovlecel sau vinete intrucat va capata cu totul alt gust.

Copiii mei mananca cu mare pofta tocanita de linte si nu ma mira acest fapt pentru ca ei adora si supa de linte, pe care o pregatesc aproape saptamanal. Sper sa le placa si familiei tale: e o masa vegetala si hranitoare!

Serveste cu placere!

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *