Tahini – pasta de susan

Tahini – pasta de susan

Reteta de pasta Tahini - pasta de susan este indispensabila in bucataria orientala, dar si a celor care se alimenteaza sanatos. Pasta Tahini se foloseste cel mai des la preparerea hummus-ului si a preparatelor cu specific libanez: baba Ganoush (pasta de vinete), fallafel, dressing-uri pentru salate etc. Aceasta poate fi gasita in comert, in magazinele naturiste insa costa destul de mult. Am decis sa va las reteta pe blog, ca sa o aveti la indemana oricand  si sa nu mai aveti scuza ca nu puteti pregati hummus. Paradoxal, pasta Tahini poate fi pregatita in 5 minute acasa la un cost extrem de mic. Ai nevoie de putin susan si ulei si Voila! :)

Mie imi place pasta de Tahini deoarece este bogata in calciu si acizi grasi necesari organismului nostru. Semintele de susan sunt renumite pentru concentratia de calciu, dar putini din noi stiu ca defapt semintele de susan ne macinate NU se digera. Ele sunt prea mici si  au o membrana greu de patruns, asa ca pot fi asimilate doar in forma hidratate sau macinate.

Ce gust are pasta Tahini?

1. Pasta Tahini are un gust amarui, dar asta sa nu te sperie. Ea nu se consuma ca atare, iar cand e incorporata in mancare - gustul amarui dispare.
2. In functie de uleiul folosit, pasta Tahini  va avea un gust usor diferit. Cel mai indicat e sa folosesti un ulei de susan, dar si cel de masline sau de floarea soarelui se potriveste foarte bine.

5 curiozitati despre susan:

1. Susanul a fost printre primele seminte si condimente cultivate in gradinile Babilonului.
2. Pe langa folosirea semintelor la pregatirea prajiturilor, femeile asiriene mancau susan cu miere pentru a-si stimula glandele sexuale.
3. In antichitate, susanul era folosit la prepararea parfumurilor si a esentelor mirositoare.
4. Acestea contin proteine (24 gr per 100 gr) si fibre, calciu, magneziu si zinc
5. Sunt indicate in tratarea constipatiei si hemoroizilor, reduc colesterolul.

Iata de ce ai nevoie pentru un borcanas de Tahini aromat si bogat in nutrienti!

Ingrediente:

100 gr seminte de susan
40-60 ml ulei de susan sau de masline/floarea-soarelui
1/4 lingurita sare

Pregatire:

1. Incinge o tigaie la foc mic si prajeste susanul amestecand continuu, timp de 2-3 minute. Atentie, se poate arde foarte usor. Daca observi ca s-a rumenit prea mult, inseamna ca l-ai ars. Lasa semintele de susan sa se racoreasca.
2. Transfera semintele de susan intr-un blender sau robot. Toarna jumatate din cantitatea de ulei, adauga sarea si blendeaza pana obtii o masa omogena. Dilueaza cu restul de ulei pana cand obtii consistenta preferata.

Nota: Poti omite etapa de prajire a semintelor, dar daca doresti o aroma intensa de susan - atunci go for it! De asemenea, in loc de ulei de susan sau de masline, poti folosi uleiul de floarea-soarelui.

De mult timp, folosesc uleiul si semintele de susan din gama Metrochef pentru a prepara pasta tahini. Imi place ca semincioarele sunt curate si proaspete. Deseori, am observat in pachetelele de susan de la alte branduri - sa fie semincioare rancezite, care pot ruina gustul intregii paste Tahini.

La ce retete poti folosi pasta Tahini?

Pasta Tahini poate fi folosita in primul rand la prepararea retetei de Hummus, a pastei de vinete Baba Ganoush, fallafel sau in dressing-uri pentru salate.

Pregateste aceasta reteta si povesteste-mi impresiile tale pe pagina mea de Facebook sau Instagram,. Acolo, impartasesc diferite idei de mancare si stil de viata sanatos.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *